En av de kanske allra vanligaste typerna av lån i dag är sms-lån. Det är lån som går snabbt att ansöka om och de har inte heller lika höga krav som vanliga banklån. En annan sak som gör dem populära är att pengarna kan betalas ut direkt. Dessutom är det möjligt att låna pengar på kvällar och helger.

Vad är sms-lån?

Ett sms-lån är en typ av snabblån. Det har fått sitt namn efter att man i lånens början kunde ansöka om dem bara genom att skicka iväg ett sms. Det här förekommer fortfarande i viss mån men i dag krävs det att låntagaren verifierar sig, till exempel via bank-id, för att pengarna ska kunna betalas ut. Det är helt enkelt för att inte vem som helst ska kunna ta lån i andras namn.

Ett sms-lån kan variera i storlek och man kan som låntagare också ha olika lång tid på sig att betala tillbaka pengarna. Ofta sätts en individuell gräns på hur mycket man kan låna och den beror bland annat på låntagarens kreditvärdighet. Ju bättre återbetalningsförmåga man har som låntagare desto högre belopp kan man generellt sett låna.

Direkt utbetalning

Många sms-lån erbjuder vad som kallas direkt utbetalning. Det betyder helt enkelt att en låntagare kan få sina pengar utbetalade direkt efter att ett lån har beviljats. För att det ska vara möjligt måste långivaren antingen ha automatisk kreditkontroll och utbetalning, eller en öppen kundtjänst. Dessutom måste låntagaren ha ett bankkonto i samma bank som långivaren använder. Det finns flera långivare inom sms-lån som har direkt utbetalning även på kvällar, helger och röda dagar. Om man snabbt behöver pengar kan det här vara ett mycket bra alternativ och dessutom kostar en direkt utbetalning inte något extra.

Fördelen med sms-lån

Det finns flera fördelar med sms-lån. En av de kanske allra största fördelarna är att låneansökan handläggs snabbt och i flera fall kan utbetalning ske direkt eller i alla fall samma dag som lånet godkänns. En annan fördel är att man inte behöver besöka ett bankkontor eller liknande för att få lånet. Man kan enkelt ansöka via internet och sedan verifierar man sig med bank-id.

En annan stor fördel är att sms-lån finns i flera olika storlekar. Det betyder att man som låntagare inte behöver låna mer pengar än vad man behöver. När det gäller vanliga banklån är det ofta som så att små belopp inte kan lånas ut. Men sms-lån finns från 500 kronor.

Sms-lån och kostnader

Man får ibland höra att sms-lån är dyra och att man bör undvika dem, så är dock inte fallet. Sms-lån kan ha lite högre räntor än till exempel banklån men det beror många gånger på att låntagaren har en sämre kreditvärdighet. Sms-lån ger snabba pengar och när företagen lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar tar de en större risk. Det betyder att de helt enkelt vill tjäna lite mer på lånet. Eftersom att räntan i de allra flesta fall sätts individuellt kan det vara klokt att jämföra flera olika lån för att se var man kan få den bästa räntan.

Vem kan få sms-lån direkt?

När det gäller sms-lån kan de olika långivarna ha olika krav på låntagaren. I vissa fall får man till exempel inte låna om man har ett skuldsaldo, i andra fall är det accepterat. Det gäller med andra ord att läsa på lite extra om de aktuella villkoren hos låntagaren. I de allra flesta fall accepteras dock betalningsanmärkningar och liknande, och det innebär att många har möjlighet att få sina lån beviljade. Det krävs inte heller någon säkerhet i form av borgensman eller liknande för merparten av lånen.