En sak som allt fler låntagare letar efter när det är dags att söka ett SMS-lån är de lån som inte använder sig av Upplysningscentralen för att ta kreditupplysningar. Det har långivarna såklart märkt och därför satsar allt fler på att använda sig av andra tjänster för att kontrollera kreditvärdighet hos sina låntagare. Men vad är egentligen en UC och kan man få besked direkt om ett lån är godkänt?

Vad är UC?

En UC är en kreditupplysning som tas genom Upplysningscentralen. I den får långivaren veta mer om låntagarens ekonomi och därigenom kan en analys av betalningsförmågan göras. Det som är specifikt med just UC är att alla slagningar syns. Om låntagaren ansöker om lån hos fem olika företag som använder UC, och alla lån nekas ser det inte så bra ut om låntagaren går till sin egen bank. Använder banken sig också av UC kommer personalen där att kunna se alla andra slagningar och det gör att man får en sämre kreditvärdighet.

SMS-lån med snabba besked

När det gäller-SMS lån kan man som låntagare i de allra flesta fall få besked om lånet är beviljat direkt på skärmen. Flera företag har nämligen börjat tillämpa så kallat automatiskt beviljande av lån. Det betyder att det bara är ett par kriterier som ska uppfyllas för att lånet ska kunna beviljas. Det är inte en person som sitter och går igenom varje ansökan utan allt sker via automatik. Dock måste låntagaren fortfarande godkänna det beviljade lånet.

Manuell granskning

Om det är så att den automatiska kreditkontrollen inte kan avgöra om låntagaren är lämplig eller inte, krävs det dock en manuell granskning. Då kan det ta lite längre tid att få lånet beviljat. För den låntagare som har betalningsanmärkningar kan det rent av vara en fördel med en manuell granskning. Har man en anmärkning kan en automatisk kontroll med en gång sluta i ett negativt besked, men när en handläggare tittar igenom dokumenten kan beskedet ändras. En manuell granskning tar dock oftast inte mer än några timmar under låneföretagets öppettider.

Utbetalning direkt

När man har fått ett snabbt svar vill man ofta också få sina pengar relativt snabbt. Det kan därför vara bra att ansöka om ett lån som ger utbetalningar direkt. Om låneföretag har automatiskt beviljande av lån är det inte alls helt osannolikt att de också erbjuder automatiska utbetalningar till vissa banker. Det gör att man kan få sina lånade pengar efter bara några minuter.